İcra ve İflâs Kanunu’nun 344. maddesinde yer alan; "Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir." düzenlemesi gereği, nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikayeti halinde tazyik hapsi ile cezalandırılacağı hüküm altına alınmıştır. Mahkeme tarafından bir ara karar ya da nihai karar ile verilen nafaka kararı madde metnindeki suçun konusu olabilir.  Ancak, taraflar arasında arabuluculuk marifetiyle nafaka miktarında artış yapılmasına ilişkin bir anlaşma yapılmış olması durumunda borçlunun anılan madde kapsamında sorumluluğuna gidilemez. 


Nafakaya ilişkin karara uymama suçunun oluşabilmesi için suçun maddi unsurları:

  • İlam ya da ara karar gereği borcun devam ediyor olması,

  • Nafaka borcunun icraya konulmuş ve ödeme emrinin usulüne uygun şekilde nafaka borçlusuna tebliğ edilmiş olması ve takibin kesinleşmiş olması,

  • Ayrıca, ödeme ya da icra emrinin tebliğinden önce en az bir aylık nafaka ödenmemiş ve borçlu nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmamış olmalı, bu konuda dava açılmış ise, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılmalıdır.

  • Son olarak nafaka alacaklısının şikâyeti mevcut olmalıdır. 



Şikâyet hakkı, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl geçmekle düşmekte olup, şikayet yoluna gidilirken anılan hususa dikkat edilmelidir. 




Konuya ilişkin hukuki yardım almak için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz. 

 


İletişim

Copyright © 2025 | Av. Mine Yazgülü Güveli | Tüm hakları saklıdır. | Design By Cogen® Yazılım, Ankara Web Tasarım